[...] organizmu. Ma niewielkie zastosowanie energetyczne (efektywnie z 1 g białka można uzyskać niecałą 1 kcal gdyż organizm potrzebuje wydatkować ponad 3 kcal aby wykorzystać to białko w celach energetycznych) jednak nie jest to najistotniejsze. Białka maja za zadanie utrzymać dodatni bilans azotowy, chronić i odbudowywać naruszone podczas treningu [...]
Kilka słow wstępu .... Co to jest EAA? Aminokwasy egzogenne ( Essential Amino Acid) których organizm nie może syntetyzować samodzielnie, więc musimy je dostarczać w pożywieniu ( w przeciwieństwie do aminokwasów endogennych). Istnieje 8 EAA: fenyloalanina izoleucyna leucyna lizyna metionina treonina tryptofan walina Ale istnieją również [...]
Dlaczego odzywka białkowa nie jest równa odzywce białkowej? W dzisiejszych czasach, zgodnie z zasadami gospodarki wolnorynkowej, niemalże w każdej dziedzinie podaż zdecydowanie przewyższa popyt. Jest to jak najbardziej prawidłowe. Również na rynku produktów żywności produkowanej na potrzeby suplementacji w sporcie panuje tłok i [...]
[...] w węglowodany lub tłuszcze, dzięki czemu nasze ciało magazynuje energię. Umożliwia przemianę tłuszczów i węglowodanów. Witamina ta uczestniczy w tworzeniu takich związków białkowych jak enzymy, które aktywizują procesy organiczne, oraz hormony i hemoglobina. Bierze udział w powstawaniu prostaglandyn regulujących między innymi ciśnienie krwi, [...]
[...] zabezpieczają mięśniową glutaminę, aminokwas, który pomaga systemowi immunologicznemu oraz rozrostowi mięśni. Inne zalety tłuszczu: 1) Tworzą spalający tłuszcz i budujący białko hormon wzrostu 2) Prostaglandyny uwrażliwiają mięśnie na anaboliczne działanie insuliny-pierwszorzędny hormon transportujący składniki odżywcze. No i mała rada: staraj [...]
[...] składników energetycznych takich jak węglowodany i tłuszcze. Powinny one łącznie stanowić aż 85-88% całej energii. Reszta powinna przypadać na materiał budulcowy jakim jest białko. Bardzo często w trosce o mięśnie większość ćwiczących spożywa nadmiar białka przy niedostatecznej podaży węglowodanów i tłuszczów. To poważny błąd! Nadkonsumpcja [...]
Dlaczego odzywka białkowa nie jest równa odzywce białkowej? W dzisiejszych czasach, zgodnie z zasadami gospodarki wolnorynkowej, niemalże w każdej dziedzinie podaż zdecydowanie przewyższa popyt. Jest to jak najbardziej prawidłowe. Również na rynku produktów żywności produkowanej na potrzeby suplementacji w sporcie panuje tłok i [...]
[...] Opis produktu -> http://atleta.pl/sklep/product_info.php?products_id=3092 Muscle Protein to najwyższej jakości odżywka wysokobiałkowa wspomagająca przyrost masy mięśniowej zawierająca trzy rodzaje białka, które charakteryzuje różny stopień wchłaniania: koncentrat białka serwatki, białko mleka i [...]
[...] energetycznych takich jak węglowodany i tłuszcze. Powinny one łącznie stanowić źródło aż 85-88% całej energii. Reszta powinna przypadać na materiał budulcowy jakim jest białko. Bardzo często w trosce o swoje mięśnie większość ćwiczących spożywa nadmiar białka przy niedostatecznej podaży węglowodanów i tłuszczów. To poważny błąd! [...]
[...] białka sojowego uzyskał tą samą wartość 1 na międzynarodowej skali wartości biologicznej białek PDCAAS (protein digestibility-corrected amino acid score) co kazeina czy białko jaja. Jednakże istotną różnicę stanowi niski iloraz lizyny do argininy, co oznacza, że białko sojowe obfituje w argininę - aminokwas korzystnie wpływający m.in. na [...]
[...] ma miejsce gdy na krótko przed zawodami został zużyty w treningu glikogen mięśniowy i nie został on odbudowany z uwagi na krótki czas lub na małą podaż węglowodanów (dieta białkowa a nie węglowodanowa). Odbudowa zapasów glikogenu po ciężkim treningu lub zawodach może trwać 48 godzin a nawet dłużej. Istnieje możliwość zwiększenia ilości [...]
[...] składników energetycznych takich jak węglowodany i tłuszcze. Powinny one łącznie stanowić aż 85-88% całej energii. Reszta powinna przypadać na materiał budulcowy jakim jest białko. Bardzo często w trosce o mięśnie większość ćwiczących spożywa nadmiar białka przy niedostatecznej podaży węglowodanów i tłuszczów. To poważny błąd! Nadkonsumpcja [...]
[...] ma miejsce gdy na krótko przed zawodami został zużyty w treningu glikogen mięśniowy i nie został on odbudowany z uwagi na krótki czas lub na małą podaż węglowodanów (dieta białkowa a nie węglowodanowa). Odbudowa zapasów glikogenu po ciężkim treningu lub zawodach może trwać 48 godzin a nawet dłużej. Istnieje możliwość zwiększenia ilości [...]
[...] Opinie na temat jego składu są do dziś podzielone. Przez ostanie lata, za sprawą sportów sylwetkowych, utrwali się poglad, !e w ostatnim posiłku powinno dominować białko (a najlepiej, gdyby posiłek zawierał wyłacznie białko). Radzono unikać spo!ywania weglowodanów o tak póznej porze, poniewa. w czasie snu organizm wydatkuje mniejsze [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] 1-1,5g na kg masy ciała. Zanim zajmiemy się mnożeniem pamiętajmy, że 1g węglowodanów/białka ma wartość 4,1 kcal a 1g tłuszczy ma wartość 9kcal. I teraz mnożymy: (waga*białko)+(waga*węglowodany)+(waga*tłuszcze). Przyjmijmy to zapotrzebowanie 3500kcal oraz wagę 80kg i wartości dla białka: 2,5g; dla węgli: 5g; dla tłuszczy [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] cyklów: nie ma określanego czasu, gdyż zestaw składa się z produktów podstawowych, czyli są to głownie posiłki wzbogacające nasza dietę w składniki odżywcze jak węglowodany, białko oraz w mniejszej części tłuszcze i witaminy. Zestaw taki może gościć u nas przez dłuższy czas, od niczego z ww nie trzeba robić przerw, jak w przypadku produktów [...]
[...] ma miejsce gdy na krótko przed zawodami został zużyty w treningu glikogen mięśniowy i nie został on odbudowany z uwagi na krótki czas lub na małą podaż węglowodanów. (Dieta białkowa a nie węglowodanowa). Odbudowa zapasów glikogenu po ciężkim treningu lub zawodach może trwać 48 godzin a nawet dłużej. Istnieje możliwość zwiększenia ilości [...]
Nie chciał bym siać zamętu, ale coś nie dobrego mi się przytrafiło: Przed wkaacjami zarzywałem białko, 80% itp. po jakimś tygodniu/dwuch miałem swędzenie na koniuszkach palców, języku itp, tempereture do 37(skakała od 36), lekko rozlegulowany system. Po jakimś miechu(niestety dopiero) odłożyłem białko, myślałem, że to z innego powodu. Powróciłem [...]
Jakie białko wybrać? Kiedy je stosować? Wiele osób uprawiających sport zadaje sobie właśnie to pytanie. WSTĘP Dawniej dostarczenie organizmowi dodatkowej porcji białka wymagało nie lada wyczynów - od jedzenia ogromnych ilości mięsa, ryb i soi aż do picia mleka i surowych jaj. Na szczęście te czasy już minęły. Przez ostatnie dwadzieścia lat [...]
[...] przeczytaniu każdy Czytelnik będzie w stanie sam sobie dobrać właściwy rodzaj suplementów, oraz odpowiednio nimi uzupełnić swoją dietę jak i wspomóc trening. Odżywki wysokobiałkowe Wiadome jest dla większości osób uprawiających sport , że powinni dostarczać w pożywieniu większych ilości białek niż ludzie sportu nie uprawiający. Szczególnie [...]